ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΤΥΝΕΤΑΙ ΠΑΠΑΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΙΓΚΟΖΙΝ ΚΑΙ ΚΛΕΙΝΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΜΕ Κ. ΚΟΥΜΗ

0
285

Στη τσιμπίδα κυρώσεων και ο γραφικός Ρώσος βουλευτής με μπίζνες στη Κύπρο

Η δυσαρέσκεια της ΕΕ, σε σχέση με τη απροθυμία της Κυπριακής Δημοκρατίας, να παγώσει κεφάλαια Ρώσων στη Κύπρο, δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία, ούτε κάποια ιδιοτροπία του Επιτρόπου Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρειντέρς.
Η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται εδώ και χρόνια στο μικροσκόπιο ευρωπαϊκών και αμερικανικών αρχών, λόγω της στενής οικονομικής – και όχι μόνο – σχέσης που είχε αναπτύξει με τη Ρωσία, ακόμα και μετά την κατάληψη της Κριμαίας το 2014. Η σχέση αυτή επεκτάθηκε στον πολιτικό, εκκλησιαστικό και κοινωνικό τομέα, έχοντας αφήσει σοβαρές σκιές για την εξάρτηση Λευκωσίας – Μόσχας και τη δυστοκία που παρατηρείται στη λήψη δραστικών μέτρων, ακόμα και όταν αυτά έχουν αποφασιστεί από την ΕΕ.

Σε όλες τις κυρώσεις μέσα

Μεταξύ των Ρώσων αξιωματούχων στους οποίου έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ είναι και ο βουλευτής του Κόμματος «Ενωμένη Ρωσία» (Κόμμα Πούτιν), Βιτάλι Μιλόνοβ. Ο συγκεκριμένος βουλευτής, όπως έγραφαν και οι ρωσικές εφημερίδες, πριν επιβληθεί η φίμωση τους από το καθεστώς Πούτιν, είχε κάνει τη Κύπρο, δεύτερο σπίτι του, αναπτύσσοντας περίεργη δράση μέσω ενός ανύπαρκτου «Κυπρορωσικού Συνδέσμου Κουλτούρας, Ορθοδοξίας και Επιχειρηματικότητας». Ο σύνδεσμος αυτός νομικώς δεν υπήρξε ποτέ, αλλά χρησιμοποιήθηκε ως όχημα για να πραγματοποιεί ο κ. Μιλόνοβ επαφές με τις ηγεσίες των κυπριακών κομμάτων, με την Εκκλησία, ενώ είχε καταφέρει να φτάσει και μέχρι το Προεδρικό Μέγαρο, επί προεδρίας Αναστασιάδη.
Μετά την επιβολή κυρώσεων δεν μπόρεσε να ταξιδέψει ξανά στη Κύπρο, αν και διαθέτει περιουσία την οποία απέκτησε κάτω από περίεργες συνθήκες. Όπως πληροφορείται το N&C η περιουσία αυτή (ακίνητα) δεν έχει δεσμευθεί και τυγχάνει διαχείρισης από φίλους του Ρώσου βουλευτή στη Κύπρο.

Και στη μέση πάλι ο Κουμής

Ο νέος υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής ο οποίος τις τελευταίες ημέρες, βρίσκεται στο επίκεντρο επικρίσεων για τον δι0ορισμό μιας 19χρονης ως συμβούλου του, όταν ήταν αντιπρόεδρος του ΚΟΤ, φερόταν να συνεργάζεται με τον ανύπαρκτο «Κυπρορωσικό Σύνδεσμο Κουλτούρας Ορθοδοξίας και Επιχειρηματικότητας», αν και ο ίδιος διέψευδε κάτι τέτοιο. Ωστόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παραμένει αναρτημένη φωτογραφία από συνάντηση με τον Μιλόνοβ και πλάνο συνεργασίας του ΚΟΤ με τον εν λόγω «Σύνδεσμο».
Όπως αναφέρεται στην ανάρτηση ο Βιτάλι Μιλόνοβ συναντήθηκε με τον τότε αντιπρόεδρο του ΚΟΤ και ο κ. Κουμής «δεσμεύτηκε να στηρίξει ως ΚΟΤ τις προσπάθειες του ‘Κυπρορωσικού Συνδέσμου Κουλτούρας Ορθοδοξίας και επιχειρηματικότητας’ του οποίου ο Ρώσος βουλευτής είναι ιδρυτικό μέλος. Στην ανάρτηση αναφερόταν πως ο Κ. Κουμής διαβεβαίωσε πως θα στηρίξει προσπάθειες για δημιουργία «Κυπριακού Πολιτιστικού και Επιχειρηματικού Κέντρου στην Αγία Πετρούπολη, δημιουργία μονάδας παραγωγής και προώθησης κυπριακών προϊόντων στη Ρωσία, δημιουργία Κυπριακής παραδοσιακής ταβέρνας στη Ρωσία, ανάπτυξη θρησκευτικού τουρισμού από και προς τη Ρωσία».
Ο γράφων είχε επικοινωνήσει με τον κ. Κουμή ο οποίος είχε δηλώσει πως «καμία επίσημη συνάντηση δεν έγινε και καμία επίσημη συνάντηση δεν θα έκανα χωρίς προηγουμένως να συνεννοηθώ με τον πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο του ΚΟΤ, αλλά και τα στελέχη της Διεύθυνσης. Εγώ απλά, πήγα μία Κυριακή πρωί σ’ ένα φιλικό σπίτι για καφέ με τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου. Εκεί συναντήθηκα τυχαία με τον κ. Μιλόνοβ και τον κ. Φωτίου (εκπρόσωπος του ανύπαρκτου κυπρορωσικού συνδέσμου). Απολαμβάνοντας τον κυριακάτικο καφέ, ανταλλάξαμε διάφορες απόψεις επί διαφόρων θεμάτων με αρκετούς εκ των επισκεπτών. Αυτό ήταν όλο. Τονίζω ότι επρόκειτο για μια απλή συνάντηση καθημερινών ανθρώπων μετά τη Θεία Λειτουργία σ’ ένα σπίτι με εορτάζοντα και τίποτα παραπάνω». Ωστόσο εκείνη η ανάρτηση παραμένει στο διαδίκτυο μέχρι σήμερα και ο κ. Κουμή δεν ζήτησε την αφαίρεση της.

Με τον Πριγκόζιν της Βάγκνερ

Ο εν λόγω βουλευτής της ρωσικής Δούμα, συχνά πυκνά, ακόμα και πριν από τη ρωσική εισβολή του 2022 βρισκόταν στο ουκρανικό Ντονμπάς και μάλιστα ένοπλος. Σε αυτές τις επισκέψεις τον συνόδευε και ο Κύπριος «πρόεδρος» του ανύπαρκτου «Κυπρορωσικού συνδέσμου» επίσης ένοπλος.
Ο Μιλόνοβ μάλιστα φωτογραφιζόταν περήφανος δίπλα στον ηγέτη της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ Γεβγένι Πριγκόζιν. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει μεταξύ των άλλων πληροφορίες και για τα περιουσιακά στοιχεία του Μιλόνοβ στη Κύπρο, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερη προθυμία από τις κυπριακές αρχές.

‘Έφτασε ως το Προεδρικό

Ο κ. Μιλόνοβ, ο οποίος απασχολεί τα τελευταία χρόνια τα ρωσικά και τα διεθνή ΜΜΕ με τις εξτρεμιστικές θέσεις του, είχε καταφέρει να μπει στο Προεδρικό Μέγαρο και να συναντηθεί και με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας την παραχώρηση κρατικής γης για να ανεγερθεί ρωσική εκκλησία και ρωσικό πολιτιστικό και επιχειρηματικό κέντρο στην επαρχία Αμμοχώστου. Στη πραγματικότητα ο Νίκος Αναστασιάδης δεν γνώριζε ότι ο Β. Μιλόνοβ θα βρισκόταν στο Προεδρικό, καθως πήγε συνοδεύοντας Μητροπολίτη της Κυπριακής Εκκλησίας.
Εκείνο το αίτημα βεβαίως δεν έγινε αποδεκτό και δεν υλοποιήθηκε.

Ορθοδοξία με μπίζνες στη Κύπρο

Από τα δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου προκύπτει ότι ο Ρώσος βουλευτής είχε πρωτοστατήσει στην τροποποίηση νομοθεσίας στη χώρα του, ώστε οι βουλευτές να μην αποκαλύπτουν τις πηγές των εισοδημάτων τους. Από έρευνα που έκανε η εφημερίδα «Νόβα Γκαζέτα» της Αγίας Πετρούπολης προ’εκυψε ότι στο Λιοπέτρι υπάρχει μια έπαυλη η οποία ανήκε στον πεθερό του Ρώσου βουλευτή, Σάσα Λιμπούρκιν. Ωστόσο, κατά την εφημερίδα, η έπαυλη, που η αξία της είχε εκτιμηθεί πέριξ των €200.000, θα ήταν δύσκολο να αγοραστεί από τον πεθερό του κ. Μιλόνοβ, αφού κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί από τα εισοδήματά του. Εικάζεται λοιπόν ότι ανήκει στον κ. Μιλόνοβ. Το παράδοξο είναι ότι η έπαυλη της οποία φωτογραφία δημοσιεύει η ρωσική εφημερίδα φαίνεται να ανήκει στο ίδιο συγκρότημα κατοικιών με αυτές που παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα της κυπριακής εταιρείας αγοραπωλησίας ακινήτων Acemark Properties. H εν λόγω εταιρεία κατά παράδοξο τρόπο έχει το ίδιο τηλέφωνο επικοινωνίας με τον ανύπαρκτο «Κυπρορωσικό Σύνδεσμο Κουλτούρας Επιχειρηματικότητας και Ορθοδοξίας» του οποίου ο κ. Μιλόνοβ είναι ιδρυτικό μέλος! Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα «Νόβα Γκαζέτα», μέλη της οικογένειας του κ. Μιλόνοβ διατηρούν και άλλα ακίνητα στην Κύπρο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Νόβα Γκαζέτα» έκλεισε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, ενώ από το 2000 έχουν δολοφονηθεί επτά δημοσιογράφοι της λόγω των αποκαλύψεων τους για το καθεστώς Πούτιν.

Με όλα τα κόμματα

Ο Βιτάλι Μιλόνοβ κατά τις επισκέψεις του στη Κύπρο, συναντήθηκε με τις ηγεσίες όλων των κομμάτων, αλλά είχε ιδιαίτερη σχέση με το ΕΛΑΜ. Στις συναντήσεις του με τα κόμματα προωθούσε πρόταση για άφιξη ρωσικού στρατού στη Κύπρο, ως εγγύηση κατά της τουρκικής επιθετικότητας!
Μάλιστα ο ανύπαρκτος «Σύνδεσμος» είχε οργανώσει και διαδικτυακό δημοψήφισμα.
Όταν άρχισαν οι αποκαλύψεις για τον περίεργο ρόλο του Β. Μιλόνοβ στη Κύπρο, το ΕΛΑΜ έγινε το εκφραστικό του όργανο και με ανακοίνωση του ανέφερε πως, «καταδικάζει δημοσίευμα στον Τύπο το οποίο κάνει άνανδρη επίθεση με ψεύδη και κατασκευασμένες κακοήθειες εναντίον του φιλέλληνα βουλευτή κ. Βιτάλη Μιλόνοβ». Στην ανακοίνωση αναφερόταν πως ο Β. Μιλόνοβ έκανε επαφές και «με τα κόμματα της διαπλοκής και της διαφθοράς», αλλά αυτά «δεν ανταποκρίθηκαν, μένοντας εγκλωβισμένα στις δεσμεύσεις τους απέναντι στην Ευρώπη της παγκοσμιοποίησης και της νέας τάξης πραγμάτων».

Βίος και πολιτεία

Είναι αξιοσημείωτο ότι σε διαδικτυακή ψηφοφορία στην Αγία Πετρούπολη 20.000 Ρώσοι έχουν υπογράψει στο www.change.org για την ανάγκη υποχρεωτικής ψυχιατρικής εξέτασης του Βιτάλι Μιλόνοβ, ο οποίος όμως βραβεύτηκε από τον Πούτιν για τη προώθηση νομοσχεδίου κατά των ομοφυλοφίλων.
Στη πολυσχιδή του δράση καταγράφεται η απαίτηση σύλληψης της τραγουδίστριας Μαντόνα και της Lady Gaga για προσβολή των ηθών και διαφήμιση της ομοφυλοφιλίας.
Ο Βιτάλι Μιλόνοβ έγινε όμως παγκοσμίως γνωστός όταν πρότεινε να απαγορευτεί στον τοτε Διευθυντή της Apple να επισκεφθεί τη Ρωσία, γιατί ενδεχομένως να μεταφέρει AIDS, Έμπολα ή βλεννόρροια αφού έχει δηλώσει πως είναι ομοφυλόφιλος!
Υπήρξε επίσης εμπνευστής της απαγόρευσης συμμετοχής ομοφυλόφιλων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες τους Σότσι ζητώντας τον έλεγχο και τη σύλληψη τους.
Μεταξύ των «επιτευγμάτων» του, καταγράφεται το νομοσχέδιο για απαγόρευση του ναργιλέ, η πρόταση για δημιουργία θρησκευτικής αστυνομίας για λόγους ηθικής, η εισήγηση για αποχώρηση της Ρωσίας από τη Eurovision και ο τερματισμός εκπομπής του μουσικού τηλεοπτικού σταθμού MTV.
Ο κατάλογος των δραστηριοτήτων του ατέλειωτος. Έχει ζητήσει να μην γίνονται δημόσιες εκδηλώσεις κοντά σε εκκλησίες, και να απαγορευτεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες να κυκλοφορούν στην Αγία Πετρούπολη, άνδρες χωρίς μπλούζα και γυναίκες με μαγιό! «Συγκλονιστική» επίσης ήταν και η πρόταση του, όπως όλες οι Ρωσίδες που δεν έχουν γεννήσει παιδί ως τα 23 να στρατεύονται για θητεία στις ένοπλες δυνάμεις.
Ο Μιλόνοβ επίσης αν και ξεκίνησε την καριέρα του ως μέλος την αίρεσης των Ευαγγελιστών, στη συνέχεια έγινε υπερορθόδοξος και άρχισε να ντύνεται με άμφια. Μετά τη στήριξη της Μόσχας στην απόφαση του Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ανέκρουσε πρύμναν και τερμάτισε την περίεργη στήριξη του στην Ορθοδοξία την Ελλάδα και τη Κύπρο, καθώς ο Πούτιν είχε αρχίσει να οικοδομεί στενές σχέσεις με τους Τούρκους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ