Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

ΟΙ 3 ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΑΚΕΛ… ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΟ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ

Δεν ξέρω πόσο έξυπνο είναι εκ μέρους του ΑΚΕΛ με αφορμή τον διορισμό του κ. Πατσαλίδη ως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, να μας υπενθυμίσει την οικονομική κρίση και τις ευθύνες που υπάρχουν γι αυτήν.

Τολμά να αναφέρει το ΑΚΕΛ ότι ένας υπάλληλος Τράπεζας, έστω υψηλόβαθμος τότε, με ευθύνες προκύπτουσες εκ της θέσεως του, ο οποίος μπορεί να είναι ικανός, δεν είναι δεοντολογικά ορθό να αναλάβει σήμερα 12 χρόνια μετά την κρίση, τη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Ας το δεχτώ χάριν συζήτησης.

Πρέπει όμως να απαντήσουν και στο επόμενο ερώτημα: Οι  ίδιοι που είχαν όλη την ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου, και τον οδήγησαν στα βράχια… έχουν την εμπειρογνωμοσύνη και την καλή έξωθεν μαρτυρία να κυβερνήσουν ξανά;

Το συμπέρασμα ότι είναι η διακυβέρνηση του ΑΚΕΛ που οδήγησε τον τόπο στα βράχια δεν είναι δικό μου, και δεν είναι αυθαίρετο. Καταγράφεται στο πόρισμα της Διερευνητικής Επιτροπής, και τεκμηριώνεται  με πολλούς τρόπους. Κυρίως  με τις μαρτυρίες των τριών υπουργών Οικονομικών του ΑΚΕΛ, στις οποίες θα επικεντρωθούμε σήμερα.

 Έχει όντως ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι και οι 3 υπουργοί, προέρχονταν από τον Τραπεζικό τομέα, στον οποίο επιρρίπτει το ΑΚΕΛ την αποκλειστική ευθύνη της καταστροφής.

Πράγμα που και οι 3 υπουργοί αρνούνται !

Χαρίλαος Σταυράκης

Υπ. Οικονομικών Μάρτιος 2008- Ιούλιος 2012

Ο κ. Σταυράκης δεν ήταν ένα τυχαίο στέλεχος της Τράπεζας Κύπρου. Πριν αναλάβει υπουργός ήταν ο Πρώτος Εκτελεστικός Διευθυντής Εργασιών Κύπρου της Τράπεζας Κύπρου και αναπληρωτής Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Συγκροτήματος.

Στην κατάθεση του στην  Επιτροπή που διερευνούσε την καταστροφή περιέγραψε μία κατάσταση όπου το κομματικό συμφέρον επιβαλλόταν με παροιμιώδη αμέλεια επί του εθνικού συμφέροντος.

Είπε επί λέξει:

«ως Υπουργός Οικονομικών δεν είχα την πρέπουσα ανταπόκριση από τον Πρόεδρο και το Υπουργικό Συμβούλιο σε μέτρα που εισηγήθηκα για την αντιμετώπιση της κρίσης…Ήμουν,  ο κακός Υπουργός, δεν εισακουόμουν ούτε από τον Πρόεδρο ούτε από άλλα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.  Έπαιζα το καμπανάκι του κινδύνου χωρίς ανταπόκριση».

Όπως κατέθεσε  δεχόταν πιέσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, να συμφωνεί με δαπάνες πέραν των δυνατοτήτων του Κράτους.  Με τις ‘ευλογίες’  του Προέδρου είχαν, ως είπε, κάθε εβδομάδα δεκάδες προτάσεις που είχαν οικονομικό κόστος ή οικονομικές επιπτώσεις.  Ήθελαν, ως ανέφερε, επανειλημμένα,  «Πρόεδρος και Υπουργοί, να διεξάγουν κάποιο έργο, αγνοώντας προειδοποιήσεις μου για τις συνέπειες».

Τον κ. Σταυράκη επιβεβαίωσε και ο γενικός Διευθυντής ΥΠΟΙΚ Χρίστος Πατσαλίδης (απλή συνωνυμία με τον νέο Διοικητή της ΚΤ), ο οποίος μεταξύ άλλων είπε πως  «Δεν κάναμε όσα έπρεπε να κάνουμε για τη σωτηρία του τόπου» πρόσθεσε!

 Αυτό το «δεν κάναμε όσα έπρεπε για τη σωτηρία του τόπου, δεν θα έπρεπε να τους  στοιχειώνει;

Κίκης Καζαμίας

Υπ. Οικονομικών Αύγουστος 2011- Μάρτιος 2012

Ο κ. Κίκης Καζαμίας είναι ο πρώτος που αναφέρθηκε στη θεωρία του αναπνευστήρα. Να κρατήσουμε δηλαδή την οικονομία σε ημιθανή κατάσταση μέχρι να αναλάβουν οι επόμενοι. Δεν υποστήριζε αυτή τη λογική, αλλά επρόκειτο για διαπίστωση του. Προσπάθησε να κάνει πράγματα, αλλά αντιμετώπισε τον κομματικό οδοστρωτήρα. Γι΄ αυτό και παραιτήθηκε επικαλούμενος ιατρικό πρόβλημα με το πόδι του!

Είναι κρίσιμο να θυμηθούμε ότι από τον Μάιο του 2011 η Κύπρος είχε αποκλειστεί από τις αγορές.

Στην κατάθεση του στην Επιτροπή Διερεύνησης της Καταστροφής, αρχικά ως συνεπές κομματικό στέλεχος, προσπάθησε να καλύψει ορισμένες πτυχές των κομματικών ευθυνών, λέγοντας ακόμη και ψέματα. Ωστόσο στην αντεξέταση υποχρεώθηκε να είναι περισσότερο ειλικρινής. Μεταξύ άλλων είχε δηλώσει πως  βρήκε (Αύγουστος 2011) την οικονομία, σε δεινή κατάσταση.  «Υπήρχε ο κίνδυνος στάσης πληρωμών.  Οι ζημίες από την έκρηξη στο Μαρί ήταν τεράστιες.  Η σχέση μεταξύ Κεντρικής Τράπεζας και Υπουργείου Οικονομικών ήταν ανύπαρκτη…θλιβερό γεγονός».

Ο κίνδυνος στάσης πληρωμών, δεν έχει φυσικά καμία σχέση με «το τραπεζικό έγκλημα» που σήμερα αναφέρει το ΑΚΕΛ. Επρόκειτο για δημοσιονομικό έγκλημα.

Το φοβερότερο όμως που επιβεβαίωσε ο κ. Καζαμίας είναι το γεγονός πως υπήρχε απίστευτη τσαπατσουλιά στον τρόπο που λαμβάνονταν οι αποφάσεις.

Όπως κατέθεσε στην επιτροπή, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν τον συμβουλεύθηκε για τη μελετουμένη απομείωση  των ελληνικών  ομολόγων που συμφωνήθηκε στις 26, 27 Οκτωβρίου 2011.  Ερωτηθείς αν ήτο παρών στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, έδωσε κατ΄ αρχήν αρνητική απάντηση, λέγοντας ότι ήταν στις Βρυξέλλες.   Όταν όμως έγινε ειδική αναφορά στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που τον φέρει ως  παρόντα  και λαμβάνοντας ενεργό μέρος στις διεργασίες τους, δεν αμφισβήτησε το γεγονός».

Είπε ψέματα δηλαδή στην αρχική του κατάθεση για να μην εκθέσει τον ηγέτη που πήγε στο πιο κρίσιμο μέχρι τότε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως να ήταν σε εκδρομή.

Όπως αναφέρεται στο πόρισμα « Η συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2011 απεικονίζει την κυριαρχία του Προέδρου, κυρίου Χριστόφια, στο Υπουργικό Συμβούλιο και την απουσία οποιασδήποτε διάθεσης να ιχνηλατήσει τις συνέπειες του επικείμενου κουρέματος».

Δεν έγινε δηλαδή καμιά ουσιαστική μελέτη για τις επιπτώσεις που θα είχε η απομείωση των ελληνικών ομολόγων.  Ως αποτέλεσμα οι τράπεζες υπέστησαν ζημιά 4,5 εκ. Ευρώ.

Βάσος Σιαρλή

Υπ. Οικονομικών από τον Μάρτιο του 2012 έως το θλιβερό τέλος.

Ο κ. Σιαρλή πριν αναλάβει υπουργός ήταν διορισμένος στη θέση του Πρώτου Γενικού Διευθυντή του συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου.

Ο κ. Σιαρλή, υπήρξε το εξιλαστήριο θύμα της υπόθεσης. Ανέλαβε σε μία περίοδο που δεν υπήρχε δρόμος επιστροφής παρά μόνο εάν η Κυβέρνηση έκανε στροφή 180 μοιρών. Πράγμα που δεν είχε καμία διάθεση να κάνει. Λειτουργούσε ο αναπνευστήρας…

Στην κατάθεσή του ο κύριος  Σιαρλή είπε ότι τα δημοσιονομικά του κράτους ήταν σε άσχημη κατάσταση ακόμη και  πριν την απομείωση των ελληνικών ομολόγων.  Επανέλαβε ότι από το 2010 η Ευρωπαϊκή  Ένωση προειδοποιούσε την Κύπρο για την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος.  Προδήλως, είπε, οι προειδοποιήσεις δεν λαμβάνονταν υπόψη.   Αναφορικά με το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, επιβεβαίωσε ότι δεν έγινε έρευνα για τις επιπτώσεις του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων. 

Επιμύθιο…

Γι΄ αυτή τη θλιβερή ιστορία, το μόνο που μπορεί να λεχθεί είναι πως πολλά κόμματα, και πολλά πολιτικά πρόσωπα διέπραξαν σφάλματα. Δεν θα μπορούσα όμως να εμπιστευτώ ξανά κανέναν που διέπραξε τόσο κολοσσιαία λάθη και όχι μόνο δεν τα αναγνωρίζει αλλά τα υπερασπίζεται.

ΑΛΛΑ NEWS-COMMENTS

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: «Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΙΒΟΥ ΚΑΙ Ο ΣΤΙΒΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ»

Η ‘’Πολιτιστική Επιστημονική Ένωση Γυμναστών Κύπρου’’, με την ευκαιρία τηςκυκλοφορίας του βιβλίου του επίτιμου...

ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΕΛΑΜ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Ρατσιστές, σεξιστές, υπόδικοι και θαυμαστές του Χίτλερ και του Μουσολίνι μεταξύ των ομιλητών που...

ΖΗΤΟΥΝ ΨΗΦΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ…ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΕ

Στην παρουσίαση των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΑΚΕΛ, ο ΓΓ του κόμματος, επέλεξε να ξεκινήσει...

ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ: ΒΕΛΤΙΩΝΕΝΟΣ, ΜΕ ΕΡΓΟ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΓΓΕΝΕΙΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ

Το  γενικό σχόλιο είναι πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στον απολογισμό του έργου του ...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: «Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΙΒΟΥ ΚΑΙ Ο ΣΤΙΒΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ»

Η ‘’Πολιτιστική Επιστημονική Ένωση Γυμναστών Κύπρου’’, με την ευκαιρία τηςκυκλοφορίας του βιβλίου του επίτιμου...

ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΕΛΑΜ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Ρατσιστές, σεξιστές, υπόδικοι και θαυμαστές του Χίτλερ και του Μουσολίνι μεταξύ των ομιλητών που...

ΖΗΤΟΥΝ ΨΗΦΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ…ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΕ

Στην παρουσίαση των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΑΚΕΛ, ο ΓΓ του κόμματος, επέλεξε να ξεκινήσει...