Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

ΤΟ “ΜΥΣΤΙΚΟ ΔΩΜΑΤΙΟ” ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΑΝΤΖΕΛΟ ΑΝΟΙΓΕΙ…

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ

Ανακαλύφθηκε το 1975, το «Μυστικό Δωμάτιο» με τα σχέδια να αποδίδονται στον Μιχαλάντζελο. Τώρα…ανοίγει και για το κοινό στις 15 Νοεμβρίου. Ο μικροσκοπικός χώρος, που έχει μήκος 33 πόδια, πλάτος 10 και ύψος οκτώ πόδια και είναι προσβάσιμος μέσω του νέου σκευοφυλακίου στο Παρεκκλήσι των Μεδίκων στην Φλωρεντία, είναι διακοσμημένος με μεγάλο αριθμό σχεδίων με κάρβουνο που θεωρείται ότι αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά δείγματα τοιχογραφιών του δεκάτου έκτου αιώνα.
Ο μεγάλος ζωγράφος μάλιστα είχε σμιλέψει περίπλοκους τάφους για τα μέλη της οικογένειας των Μεδίκων πίσω από την εκκλησία του San Lorenzo στη Sagrestia Nuova, ή New Sacristry.

Πιστεύεται δε ότι ο καλλιτέχνης κρύφτηκε στον κλειστοφοβικό χώρο για αρκετές εβδομάδες το 1530, όταν ο πάπας Κλήμης Ζ’ – μέλος της οικογένειας των Μεδίκων, που είχε επιστρέψει στην εξουσία στη Φλωρεντία, έχοντας εκδιωχθεί από μια δημοκρατική κυβέρνηση για την οποία είχε εργαστεί ο καλλιτέχνης – διέταξε τον θάνατό του. Η θανατική ποινή ακυρώθηκε μετά από δύο μήνες και ο Μιχαλάντζελο επέστρεψε για να εργαστεί στη Φλωρεντία, πριν μετακομίσει στη Ρώμη τέσσερα χρόνια αργότερα.

«Αυτό το μέρος προσφέρει στους σημερινούς επισκέπτες τη μοναδική εμπειρία να μπορούν να έρθουν σε άμεση επαφή όχι μόνο με τη δημιουργική διαδικασία του μεγάλου δημιουργού, αλλά και με την αντίληψη της διαμόρφωσης του μύθου του ως θεϊκού καλλιτέχνη», δήλωσε η Francesca de Luca, επιμελήτρια του Μουσείου των Παρεκκλησιών των Μεδίκων, σε ανακοίνωσή του μουσείου.

Ανοίγει μεν, αλλά με περιορισμούς

Ο χώρος δεν ήταν ποτέ ξανά ανοιχτός τακτικά για το κοινό, αλλά θα ανοίξει για επισκέψεις στις 15 Νοεμβρίου σε εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό προκειμένου να διατηρηθούν τα σχέδια. Θα μπορούν να επισκέπτονται το πολύ 100 άτομα την εβδομάδα, σε ομάδες των τεσσάρων ατόμων, ενώ επισκέψεις διάρκειας 15 λεπτών θα πραγματοποιούνται καθημερινά εκτός Τρίτης και Κυριακής. Η τοποθεσία, κάτω από μια στενή σκάλα, σημαίνει ότι δεν είναι προσβάσιμη σε επισκέπτες με αναπηρία ή παιδιά κάτω των 10 ετών.

Τα εισιτήρια θα κοστίζουν 20 ευρώ, αν και οι επισκέπτες πρέπει επίσης να πληρώσουν για την είσοδο στον ιστότοπο (10 ευρώ) συν χρέωση κράτησης 3 ευρώ. Οι κρατήσεις είναι ανοιχτές μέχρι τις 30 Μαρτίου, αφού το άνοιγμα του “Μυστικού Δωματίου” γίνεται … δοκιμαστικά.

ΑΛΛΑ NEWS-COMMENTS

ΟΙ 3 ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΑΚΕΛ… ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΟ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

Δεν ξέρω πόσο έξυπνο είναι εκ μέρους του ΑΚΕΛ με αφορμή τον διορισμό του...

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: «Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΙΒΟΥ ΚΑΙ Ο ΣΤΙΒΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ»

Η ‘’Πολιτιστική Επιστημονική Ένωση Γυμναστών Κύπρου’’, με την ευκαιρία τηςκυκλοφορίας του βιβλίου του επίτιμου...

ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΕΛΑΜ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Ρατσιστές, σεξιστές, υπόδικοι και θαυμαστές του Χίτλερ και του Μουσολίνι μεταξύ των ομιλητών που...

ΖΗΤΟΥΝ ΨΗΦΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ…ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΕ

Στην παρουσίαση των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΑΚΕΛ, ο ΓΓ του κόμματος, επέλεξε να ξεκινήσει...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

“TIFL”- ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ

Το ‘’TIFL’’, η νέα παραγωγή της θεατρικής πλατφόρμας "Βήμα σε νέουςκαλλιτέχνες’’ σε συνεργασία με...

Η ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΝΤΕ ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ…

Την παράταση της περιοδικής έκθεσης ΠΕΝΤΕ στο Κυπριακό Μουσείο μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου 2024 ανακοίνωσε...