Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

Χαστούκι στον Οδυσσέα από το Διοικητικό Δικαστήριο-Παραβίασε κάθε κανόνα φυσικής δικαιοσύνης αναφέρεται στην απόφαση

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ

Καταπελτική για τον τρόπο που λειτουργεί ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, είναι η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, στην οποία αποφασίστηκε ότι η ποινή που επέβαλε σε υφιστάμενο του, υψηλόβαθμο υπάλληλο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ήταν παράνομη και κατά παράβαση των αρχών της φυσικής δικαιοσύνης.

Αφορμή για την επιβολή ποινής στον συγκεκριμένο υπάλληλο, υπήρξε η κατ ισχυρισμόν του κ. Μιχαηλίδη, καθυστέρηση στην ανάγνωση μηνύματος το οποίο του απέστειλε μέσω ηλεκτρονικού συστήματος επικοινωνίας. Καθυστέρηση την οποία ερμήνευσε ως αμέλεια εκτέλεσης καθήκοντος, επιβάλλοντας του αυστηρή ποινή.

Στο δικαστήριο τα στοιχεία που κατατέθηκαν, επιβεβαίωσαν ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν κατά υφισταμένων του κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος καταγγέλλεται επίσης και για εκφοβιστική συμπεριφορά.

 Το δικαστήριο αποφάσισε την ακύρωση της απόφασης του Γενικού Ελεγκτή και του επεδίκασε έξοδα ύψους 2 χιλιάδων ευρώ συν ΦΠΑ.  

Η υπόθεση…

Πτυχές της υπόθεσης πηγαίνουν αρκετά πίσω. Μετά από έρευνα που διέταξε ο ίδιος ο Γενικός Ελεγκτής, διαπίστωσε καθυστερήσεις στην ενημέρωση του εν λόγω Διευθυντικού στελέχους από συγκεκριμένο ηλεκτρονικό σύστημα. Με μήνυμα του, τον καλούσε  να εκφράσει τις απόψεις του  για την κατηγορία που του προσάπτει. Ακολούθως, όπως έγραψε «στην περίπτωση που αποφασίσω ότι έχετε διαπράξει το πειθαρχικό παράπτωμα, θα σας καλέσω να εκφράσετε τις απόψεις σας ως προς την επιμέτρηση της ποινής, διαφορετικά θα ενημερωθείτε ότι η υπόθεση έχει ολοκληρωθεί και ουδέν παράπτωμα έχετε διαπράξει.»

Σε ανταλλαγή μηνυμάτων που ακολούθησε, ο αιτητής μεταξύ άλλων όχι μόνο αμφισβήτησε την απόφαση επιβολής ποινής αλλά και κατέγραφε περιστατικά εκφοβισμού (μπούλιγκ) από τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη προς τον ίδιο.

Επίσης, επεσήμανε την παραβίαση των αρχών της φυσικής δικαιοσύνης και τον τρόπο με τον οποίο ενήργησε ο ίδιος ο Γενικός Ελεγκτής στην προκείμενη περίπτωση, ως επικριτής, κατήγορος και δικαστής.

Ακόμη όμως χειρότερο είναι το γεγονός ότι ο αιτητής, καταγγέλλει τον Γενικό Ελεγκτή ότι οι ισχυρισμοί του δεν είναι τίποτε άλλο από εφευρήματα.

Όπως αναφέρει το δικαστήριο, «Διατείνεται πρόσθετα ο αιτητής, πως η προσβαλλόμενη απόφαση είναι αναιτιολόγητη, δεν υπάρχει ίχνος μαρτυρίας για τα όσα καταλογίστηκαν στον αιτητή ως πειθαρχικό παράπτωμα, το οποίο, ως υποστηρίζεται, αποτελεί εφεύρημα του…».

Ελεγκτής χωρίς προσόντα;

Πρωτοφανές θεωρείται και το γεγονός ότι ο Αιτητής, ήγειρε και θέμα ακυρότητας του διορισμού του Γενικού Ελεγκτή, καθότι «ο Γενικός Ελεγκτής δεν κατείχε τα προσόντα για διορισμό στην αντίστοιχη θέση, λόγω ότι θα έπρεπε να είναι νόμιμος ελεγκτής και κάτοχος άδειας από τον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου και επομένως, το εν λόγω πρόσωπο, δεν πληρούσε τις απαιτήσεις του Άρθρου 115.1 του Συντάγματος για διορισμό «ικανού και κατάλληλου» ατόμου στη θέση του Γενικού Ελεγκτή.

Το δικαστήριο απέρριψε τη θέση αυτή, όχι επί της ουσίας αλλά επειδή ο διορισμός αποτελεί κυβερνητική πράξη του Προέδρου της Δημοκρατίας η οποία είναι δικαστικώς ανέλεγκτη και δεν μπορεί να κριθεί.

Δερβέναγας ο Οδυσσέας

Σε ο΄τι αφορά την ουσία της υπόθεσης το δικαστήριο αναφέρει ρητώς ότι «ο Γενικός Ελεγκτής,… ενήργησε αρχικά ως καταγγέλλων, ως ερευνών λειτουργός,… ως κατήγορος, αφού ο ίδιος και πάλιν διατύπωσε την πειθαρχική κατηγορία της αμέλειας κατά την εκτέλεση καθήκοντος, ενώ ενήργησε εν τέλει και ως κριτής».

Όπως καταγράφει η Δικαστής, «Δεν υπήρξε εμπλοκή κανενός άλλου προσώπου, ανάμεσα στην πειθαρχική διαδικασία που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του ίδιου του Γενικού Ελεγκτή. Αντιθέτως, η συγκέντρωση όλων των πιο πάνω αναφερόμενων ιδιοτήτων, ήτοι του καταγγέλλοντος, του ερευνώντος λειτουργού, του κατήγορου και του δικαστή, σε ένα μόνο πρόσωπο, εύλογα, μπορούν να δημιουργήσουν την εντύπωση σε ένα τρίτο πρόσωπο πως ο Γενικός Ελεγκτής εστερείτο των εχεγγύων του αμερόληπτου κριτή.

Καταλήγει δε το Δικαστήριο πως  «με τον τρόπο που εκτυλίχθηκε όλη η πιο πάνω αναφερόμενη πειθαρχική διαδικασία, δεν υπήρξε η εγγύηση εξασφάλισης τεκμηρίου αμεροληψίας εκ μέρους του Γενικού Ελεγκτή, κατά παράβαση των αρχών της φυσικής δικαιοσύνης».

Δεν φταίει ο Οδυσσέας… φταίει ο νόμος

Μετά την έκδοση της απόφασης ο Γενικός Ελεγκτής κλήθηκε από τον «Φ» να σχολιάσει.

Στη δήλωση του ενώ αρχικά δηλώνει ότι σέβεται την απόφαση του Δικαστηρίου… καταλήγει λέγοντας πως ο  εν λόγω νόμος, «οδηγεί σε κακή δημόσια υπηρεσία». Καλεί δε την Γενική Εισαγγελία να εφεσιβάλει την απόφαση… και την Κυβέρνηση να αλλάξει τον νόμο με τον οποίο καταδικάστηκε!

Λοίζος Αντωνίου

Η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου:

https://www.cylaw.org/cgi-bin/open.pl?file=/administrative/2024/202401-585-19.html

ΑΛΛΑ NEWS-COMMENTS

ΟΙ 3 ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΑΚΕΛ… ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΟ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

Δεν ξέρω πόσο έξυπνο είναι εκ μέρους του ΑΚΕΛ με αφορμή τον διορισμό του...

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: «Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΙΒΟΥ ΚΑΙ Ο ΣΤΙΒΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ»

Η ‘’Πολιτιστική Επιστημονική Ένωση Γυμναστών Κύπρου’’, με την ευκαιρία τηςκυκλοφορίας του βιβλίου του επίτιμου...

ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΕΛΑΜ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Ρατσιστές, σεξιστές, υπόδικοι και θαυμαστές του Χίτλερ και του Μουσολίνι μεταξύ των ομιλητών που...

ΖΗΤΟΥΝ ΨΗΦΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ…ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΕ

Στην παρουσίαση των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΑΚΕΛ, ο ΓΓ του κόμματος, επέλεξε να ξεκινήσει...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΟΙ 3 ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΑΚΕΛ… ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΟ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

Δεν ξέρω πόσο έξυπνο είναι εκ μέρους του ΑΚΕΛ με αφορμή τον διορισμό του...

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: «Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΙΒΟΥ ΚΑΙ Ο ΣΤΙΒΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ»

Η ‘’Πολιτιστική Επιστημονική Ένωση Γυμναστών Κύπρου’’, με την ευκαιρία τηςκυκλοφορίας του βιβλίου του επίτιμου...

ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΕΛΑΜ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Ρατσιστές, σεξιστές, υπόδικοι και θαυμαστές του Χίτλερ και του Μουσολίνι μεταξύ των ομιλητών που...