Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΝΤΑΟΥΝΤΟΝ: Ο ΜΑΕΣΤΡΟΣ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΜΟΔΑΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ

Η υψηλή ραπτική με τη ματιά του Ντέιβιντ Ντάουντον του διάσημου εικονογράφου μόδας αποτυπώνεται με όλη της την ομορφιά και θεατρικότητα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο Ντάουντον είναι ο πιο διάσημος καλλιτέχνης μόδας, του οποίου η επιρροή θεωρείται το κλειδί για την αναβίωση της εικονογράφησης μόδας ως εκλεπτυσμένου και εξ ολοκλήρου έντεχνου μέσου στην επικοινωνία μόδας, στυλ και ομορφιάς για ένα σύγχρονο κοινό.


Η έκθεση…
Τώρα μάλιστα τιμάται με νέα έκθεση στο Cromwell Place, στο Λονδίνο, την οποία διοργανώνει η Gray M.C.A, με αφορμή τον εορτασμό της 25χρονης πορείας του δημιουργού.
Η έκθεση «Théâtre de la Mode: An Exhibition by David Downton», η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Νοεμβρίου, μεταφέρει τη χρυσή εποχή της εικονογράφησης μόδας στον 21ο αιώνα με μια απαράμιλλη κομψότητα. Τα εντυπωσιακά του έργα παρατηρούν το μεγαλείο της ραπτικής μέσα από μια κομψή αφήγηση από κάρβουνο και βασίζονται στις σκέψεις του ίδιου του Ντάουντον για την παριζιάνικη υψηλή ραπτική των τελευταίων είκοσι πέντε χρόνων.
Όλα αυτά τα χρόνια ο Downton προσκαλείται να ζωγραφίζει τις επιδείξεις μόδας της Εβδομάδας Υψηλής Ραπτικής του Παρισιού και τα έργα του παρουσιάζονται τακτικά στη Vogue, στο Harper’s Bazaar, στο Vanity Fair, στους Financial Times, στους Sunday Times και στην Telegraph. Μεταξύ μιας εκτεταμένης λίστας πελατών με τους οποίους έχει συνεργαστεί ο Downton είναι εταιρείες όπως Dior, Chanel, Tiffany & Co., Harrods και Estée Lauder.


Πορτρέτα διασημοτήτων
Σύμφωνα με την παράδοση των μεγάλων δασκάλων της εικονογράφησης μόδας στις αρχές του 20ου αιώνα που προσκλήθηκαν να ζωγραφίσουν τα πορτρέτα μεγάλων καλλονών της εποχής τους, ο Downton θολώνει επιδέξια τα όρια μεταξύ της μόδας και του εκλεκτού πορτραίτου και, ως εκ τούτου, έχει προσκληθεί να ζωγραφίσει γυναίκες που ξεχωρίζουν συμπεριλαμβανομένων των Cate Blanchett, Dita Von Teese, Carmen Dell’Orefice, Catherine Deneuve, Joan Collins, Iman, Linda Evangelista, Rachel Weisz και Paloma Picasso.

Το 2011 ο Downton διορίστηκε ως ο πρώτος Artist-in-Residence για το Claridge’s Hotel του Λονδίνου για να ζωγραφίσει τους πιο επιφανείς επισκέπτες του ξενοδοχείου από τον κόσμο της μόδας και του στυλ. Τα πορτρέτα του Downton βρίσκονται τώρα στη μόνιμη συλλογή του ξενοδοχείου και επί του παρόντος βρίσκονται στην είσοδο του κοκτέιλ μπαρ Painters Room. Μεταξύ των πιο υψηλού προφίλ παραγγελιών του Downton ήταν το έργο τέχνης που παρουσιάστηκε στην έκθεση «Golden Age of Couture» στο The Victoria & Albert Museum το 2007.

Και …συντάκτης
Πέραν από τις εικονογραφήσεις ο Downton λειτούργησε και ως συντάκτης στο Large, το περιοδικό Airmail που επιμελήθηκε ο πρώην εκδότης του Vanity Fair, Graydon Carter, ενώ έχει γράψει δύο βιβλία με μπεστ σέλερ το «Masters of Fashion Illustration» και «Πορτρέτα των πιο κομψών γυναικών του κόσμου (Laurence King)».
Το πιο πρόσφατο βιβλίο του «Drawing Carmen» εκδόθηκε το 2021 (DD Publishing Ink).

ΑΛΛΑ NEWS-COMMENTS

ΟΙ 3 ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΑΚΕΛ… ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΟ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

Δεν ξέρω πόσο έξυπνο είναι εκ μέρους του ΑΚΕΛ με αφορμή τον διορισμό του...

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: «Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΙΒΟΥ ΚΑΙ Ο ΣΤΙΒΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ»

Η ‘’Πολιτιστική Επιστημονική Ένωση Γυμναστών Κύπρου’’, με την ευκαιρία τηςκυκλοφορίας του βιβλίου του επίτιμου...

ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΕΛΑΜ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Ρατσιστές, σεξιστές, υπόδικοι και θαυμαστές του Χίτλερ και του Μουσολίνι μεταξύ των ομιλητών που...

ΖΗΤΟΥΝ ΨΗΦΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ…ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΕ

Στην παρουσίαση των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΑΚΕΛ, ο ΓΓ του κόμματος, επέλεξε να ξεκινήσει...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ΕΠΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ BOO BAG ΤΗΣ GANNI ΜΕ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΔΕΡΜΑ

Στο Φεστιβάλ Design του Λονδίνου, η εταιρεία βιοτεχνολογίας Modern Synthesis με έδρα το Λονδίνο...